Sýkorka veľká - Parus major


V období zimy sa sýkorky živia aj dužinatými poldmi našich stromov a krov.
Opis

Sýkorka veľká je u nás na Slovensku najbežnejším žijúcim druhom sýkorky, vyskytuje sa na celom území Slovenska od listnatých lesov až po ihličnaté. Často ju vidno aj v blízkosti ľudských obydlí, v mestách a obciach, v parkoch alebo záhradách. U nás žije šesť druhov sýkoriek a sýkorka veľká je z nich najväčšia, jej dĺžka dosahuje 14 cm a váži 14-20 g. Je ľahko rozlíšiteľná od ostatných druhov, bruško má žlté s v strede sa jej od hlavy tiahne čierny pás až pod brucho, hlava je skoro celá čierna okrem bieleho lícneho fľaku ktorý sa nachádza pod okom. Chrbát má žltkastý až zelenkastý a krídla a chvost sú modrosivé. Pre jej biele líce sa jej dodnes hovorí aj sýkorka bielolíca. Mladé jedince sú bledšie a líca majú žltkasté.


Sýkorka veľká je dobrý imitátor iných vtákov.
Hniezdenie

Hniezda si sýkorky stavajú najmä v dutinách stromov ale aj v rôznych trúbkach alebo dierach v stene, sú veľmi prispôsobivé prostrediu kde žijú. Hniezdo si stavia samička a môže do neho naklásť až 10 vajíčok, ktoré vážia asi 1,6 g a sú červenohnedo bodkované na bielom podklade. Na vajíčkach sedí iba samička a samček ju kŕmi, trvá to asi dva týždne kým sa mladé vyliahnu. Po vyliahnutí ich kŕmia obaja rodičia. Často hniezdia aj dva krát za rok a mláďatá zostávajú s rodičmi aj cez zimu.


Mladá sýkorka je bledšia a biely fľak pod okom je žltkastý.
Potrava

Potrava sýkoriek je veľmi rôznorodá. V lete sa živia prevažne hmyzom, od húseníc cez pavúky až po rôzne drobné chrobáky. Pred prichádzajúcou zimou vyhľadávajú najmä semená rastlín ako slnečnica, buk alebo orechy pre ich vysoký obsah tuku, pretože potrebujú nabrať telesný tuk, ktorý je pre ich prežitie v zime dôležitý. V zime pri nedostatku potravy sa živia aj dužinatými plodmi drevín. Nepohrdnú ani lojom alebo slaninou, sú známe prípady kedy sýkorky napadli iný menší druh vtáka, usmrtili ho a skonzumovali. Je to najbežnejší druh vtáctva na kŕmidle.


Zvukový prejav

Hlas má veľmi premenlivý, poznáme až 40 rôznych zvukov, vie napodobniť iné vtáky. Obe pohlavia majú rovnaký repertoár, ale samce sa ozývajú častejšie. Jednotlivé mäkké "pit" alebo "čit" používajú ako kontaktný hlas. Hlasným "tink" sa ozývajú dospelé samce pri nebezpečenstve alebo pri teritoriálnych sporoch. Najznámejší je ich dvojslabičný spev "ci-be ci-be ci-be ci-be" alebo "cici-trn cici-trn cici-trn", ktorým si ohraničujú územie. Má veľmi rozmanité hlasové prejavy a je pomerne dobrý imitátor hlasov iných druhov.





Tipy a rady pre fotografov

Sýkorka veľká je najvďačnejší druh na krmítku. Po zhotovení krmítka stačí sypať slnečnicu alebo orechy a za pár dní už sýkorky pravidelne prilietajú sa nakŕmiť. Prilietajú v hojnom počte a striedavo sa menia na kŕmidle. Patria medzi najľahšie fotiteľný druh. Väčšinou nemusí byť fotograf ani maskovaný a priletia aj na pár metrov, ale najlepšie je použiť nejaké maskovanie, pre ich pohodu a pokoj. Najlepšou maskovacou variantou pre fotografovanie sýkoriek je fotostan, je ľahko prenosný a rýchlo rozložiteľný. Pre ich menšiu plachosť sa dajú v okolí ľudských bydlísk fotografovať aj tichým priblížením sa k ním a pozorovaním.





  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Nick Martinez. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now